Ontstaan in de schoot van een eeuwenoud cultuurlandschap is Bad Sassendorf uitgegroeid tot een rijk toevluchtsoord voor gezondheid en ontspanning, creativiteit en cultuur. Het belangrijke verleden komt tot leven in het historische, nabijgelegen Soest

Bad Sassendorf ligt nabij de Hellweg in Kreis Soest, en is bekend als kuuroord. Het begon toen Aartsbisschop Philipp I von Heinsberg aan het klooster St. Walburgis van Soest een "domum salinam" (zouthuis) in "sassendorf" schonk.

De oorkonde veronderstelt reeds het bestaan van het zoutwerk met kolonisten huizen. De naam"sassendorp" kan men als aanwijzing nemen voor het feit dat de kern van de plaats van vandaag in Rosenautal door Saksense kolonisten werd gecreeerd, toen die Saksen rond jaar 700 n Chr. van het noorden over de "lippe en de hellweg" kwamen en hier zich vestigden.
De modder- en zoutwater-kuurbadplaats Bad Sassendorf wijdt zich met hart en ziel aan de genezing en het behoud van de gezondheid van zijn gasten. Gezegend met natuurlijk, zouthoudend water en natuurlijke modder behandelt men hier vooral orthopedische en reumatische aandoeningen naar de nieuwste inzichten van de geneeskunde. Indicaties: hart- en vaatziekten, stoornissen van de bloedsomloop, aandoeningen van de houdings- en bewegingsorganen, aandoeningen van de luchtwegen, vrouwenziekten, huidziekten, algemene zwakte, reconvalescentie.
Van zoutboerendorp tot officieel erkende mineraal- en modderkuurbadplaats - Bad Sassendorf, gelegen in de Hellweg-vlakte, onderscheidt zich door zijn moderne flair voor kuren en ook voor dagrecreatie. In de goed verzorgde vakwerksfeer en de uitgestrekte natuur van het kuurpark kan men de psyche heerlijk tot rust laten komen. Naar hartenlust zwemmen in het zoute warmwaterbad. De vele soorten bloemen in de rozentuin betoveren het hart van elke natuur- en tuinvriend.
Het kuurpark met zijn promenade ligt middenin een idyllisch parklandschap. Over de hele vlakte van het park vindt men overal tussen schilderachtige vijvers, bloeiende rozenstruiken en oude bomen fraaie sculpturen, bronnen en fonteinen. Bijzonder aantrekkelijk is het rododendronpark. Via de promenade komt men naar de "Charlottenquelle". De tien meter hoge waterfontein van de "Charlottenquelle" dient als centraal, decoratief element. Het historische gradeerwerk nodigt uit tot openluchtinhalatie.
Bad Sassendorf en de Hellweg-streek presenteren zich het hele jaar door als ideale omgeving voor wandel- en sportliefhebbers. Het aanbod is al even veelzijdig als het land. In en aan het Möhnemeer, vlakbij het natuurpark Arnsberger Wald, kan men genieten van pure natuur en gastronomie.
In lente, zomer en herfst is de rozentuin met zijn ongeveer 12.000 rozenstruiken een ware magneet voor de parkbezoekers. De rozentuin is onderverdeeld in drie plantenthema's: klassieke rozentuin, landschappelijke rozentuin en velden met waterbiotopen waarin de parkrozen een overgang vormen naar het overige park. De geplante rozensoorten in de afzonderlijke perken zijn geselecteerd naar geur, kleur, groeihoogte en niet in de laatste plaats naar stevigheid. In de perken zijn zowel struikrozen, polyantha- en floribundarozen als edelrozen te vinden. Een paradijs - niet alleen voor bijen en vlinders.
Wegduiken en regenereren in weldadige zoutwaterbaden of naar hartenlust genieten in de sauna. Het zoute warmwaterbad van Bad Sassenberg ligt direct aan het kuurpark en wordt gevoed door zijn eigen opborrelende zoute bronwater. Bij 33 °C ontplooit hij zijn gezondheidsbevorderende werking en brengt de badgast tot zweven. De nieuwe attractie in het warmwaterbad is de zeezoutgrot: de gasten ademen met elke teug de in de lucht vrijkomende, waardevolle mineralen zoals jodium, magnesium en kalium.
17 en 18 augutus 2005 gingen we de eerste keer na elf jaar nog eens terug naar Soest en omgeving.
Hier de foto's.

Terug