-->

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Viline

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

CÔTES D'ARMOR

Côtes d'Armor is een bekende kuststrook met een zeer sterk afwisselende natuur.
Rustig, kleur- en vogelrijk is Cap Fréhel met zijn wijdse panorama's. Uniek en indrukwekkend is de roze granietkust van Ploumanach.
Rustig is het op het eiland Île de Bréhat en een zeer oud stadje in Dinan.
De hoofdstad is Saint-Brieux. Dit departement ligt in het noordwesten van Bretagne.
De kust is grillig met diepe inhammen (ria's). Het is heuvelachtig met veel smalle en holle wegen omringd door hagen.
De kustlijn van deze streek biedt u minstens 2 maal per dag een betoverend schouwspel. De Cotes d' Armor is een paradijs voor de vogelliefhebber, het hele jaar door strijken er duizenden vogels neer in de baai van Saint Brieuc, op de eilandengroep Les Sept Iles en op de kliffen van Cap Frehel. De mooie kleurschakeringen en bijzondere landschappen aan de kust zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. De heidevelden op de Cap d' Erquy en Cap Frehel en de hoge vloedstanden en fluweelachtige tinten in Ploumanach zijn hier mooie voorbeelden van.
De natuur wordt hier gekoesterd en de kusten hebben mooie namen als Côte de Granit Rose, Côte du Goëlle, Côte de Panthiève en Côte d'Émeraude.

Natuur in extremen: de roze granietkust, de landtong van Grouin, het getijdenspektakel met de zee die zich tot 7 km terugtrekt, het meer van Guerledan, de eilandengroep rond Ile de Bréhat. Dit autovrije exotische bloemeneilandje doet je versteld staan: mimosa en eucalyptus groeien hier vrank en vrij.
De constant wisselende invloeden van de natuurelementen bij Ploumanach zorgen voor een schitterend spektakel.
De sentiers de douane - wandelwegen - en havenstadjes als Dahouët, door de getijden kunnen de visserssloepen 3 meter lager dan de kademuur liggen.
Dinan, de oude vestingsstad en kleinere plekjes als Moncontour en Treguier zijn mooie plaatsen en men zal onder de indruk zijn van Fort La Latte.

Ook op historisch en cultureel gebied heeft de Cotes d Armor veel te bieden. De oude vestigingsstad Dinan, met haar vele oude straatjes en prachtige vakwerkhuizen en het middeleeuwse Fort La Latte ten westen van Dinard zijn meer dan een bezoek waard. Langs de wandelwegen door hartje Bretagne liggen tevens talloze mysterieuze fonteinen, kapellen, landhuizen en hunebedden verscholen.


ST.-BRIEUC


De historie van St.-Brieuc is nauw verbonden met zijn bloei als religieus centrum. In de 5de eeuw stichtte de Gallische monnik Brieuc een oratorium op de plaats van het huidige Fontaine St.-Brieuc.
De stad werd eind 16de eeuw tijdens de godsdienstoorlogen geplunderd, maar de rust keerde in de 17de en
18de eeuw terug.
Het tussen de valleien van de Gouédic en de Gouët gelegen St-Brieuc is de hoofdstad van de Côres d’Armor. Deze aangename stad is een dynamisch cultureel centrum met diverse culturele organisaties en festivals als Art Rock. Ook enkele Franse schrijvers worden in één adem met de stad genoemd.

Oude stad
De in de 14de en 15de eeuw gebouwde Cathédrale St.-Etienne op de Place du Martray lijkt op een fort. Aan weerszijden van het middenportaal staan twee gedraaide torens de 28 mhoge Tour Brieuc uit de 14dc eeuw en de 15de-eeuwse Tour Marie met een hoogte van 33 m. Beide torens hebben openingen voor divenie soorten verdedigingswapens. Voor de grote 15de-eeuwse Chapelle de l’Annonciation, maakte Yves Corlaix in 1745 een fraai altaar. Met de rocaille-decoratie, vergulde kunstwerken, rondingen en gewelven is het een barok meesterwerk. In het koor zijn in enkele kapitelen groteske figuren en bladmotieven gesneden. Het orgel werd gebouwd door Cavaillé-ColI, van wie ook het orgel in de St.-Sulpice in Parijs is. Vlak hij tde kathedraal liggen veel vakworkhuizen uit de 15de en 16de eeuw.


CAP FREHEL
In vergelijking met de andere kuststroken in Bretagne is deze vrij 'braaf', toch heeft ze iets bijzonders.
De rotskust is begroeid met mos, bloemen, kruiden en gras. Dit zorgt voor een prachtige kleurencombinatie met de zee als achtergrond. De panorama's zijn verschillend en prachtig.
Er is ook een vogeleiland tegen de kust gelegen en op Cap Fréhel kan je opgaan in de geluiden van de natuur.
DINAN
Het meer dan duizend jaar oude stadje wordt één van de mooiste oude plaatsjes van Frankrijk genoemd.
Victor Hugo gaf er de naam 'Zwaluwnest' aan, maar ook Chateaubriand en vele anderen zongen er hun lof over. Het stadje kreeg de naam 'Zwaluwnest' omdat het hoog boven een heuvel kleeft.
In het centrum staat de Tour de l'Horloge, een 15de eeuwse klokkentoren vanwaar je een prachtig panorama over de stad krijg, tenminste als je de vele treden naar boven stapt.
Wat verder in de stad vind je ook prachtige vakwerkhuizen in combinatie met kasseiwegen en eveneens in het centrum is er de abdij met binnenhof en pandgang.
Er is ook nog een citadel en op de vestingswallen is een Engelse tuin die ook een prachtig uitzicht biedt.
POINTE DE L'ARCOUEST
Dit is één van de mooiste uitzichtspunten van de Côtes d'Armor, vooral bij vloed met een prachtig zicht op Île de Bréhat. Op deze plaats vind je reeds de roze granietrotsen terug.
ÎLE DE BREHAT
Met een korte ferrytocht kan je naar dit autovrije eiland waar je kan er prachtige wandelingen maken.
De inwoners verhuren er fietsen om het eiland en zijn roze rotskust te verkennen en het snelste transport op dit eiland zijn landbouwtractoren. Een boottocht rond het eiland laat je vanuit een ander oogpunt genieten van zijn wilde kust.
PLOUMANACH
Je waant zich als op een andere planeet. Dat is de zachtste omschrijving van deze indrukwekkende roze granietkust van Ploumanach.
Grote rotsblokken die als het ware op elkaar gestapeld werden door de zee.
Er is een wandelpad (Sentier des Douaniers) die je veilig doorheen deze indrukwekkende natuur loodst.

Fort La Latte

Dit indrukwekkende fort, dat in de 13de eeuw werd gebouwd door de invloedrijke Goyon-Matignonfarmilie, kijkt uit over de zee.
Het werd in 1379 buitgemaakt door Bertrand du Guesclin en de Engelsen veroverden het in 1490 en daarna opnieuw tijdens de godsdienstoorlog in 1597.
In de 17de eeuw vroeg Vauhun Garangeau voor de restauratie, de donjon en kanonskogelgieterij zijn een bezoek waard.
Op de stadstoren heeft men een prachtig uitzicht op de Côte d’Emeraude.
Het in de 19de eeuw verlaten fort werd in 1892 privé-eigendom en werd in 1931 een historisch monument.

 

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Terug