Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

DINAN

De stad ligt op een plateau boven de rivier de Rance.

De plaats van het huidige Dinan was al bewoond in de oudheid. De geschiedenis van de stad is bekend sinds de negende eeuw . Dinan was toen een kleine marktstad, waar een benedictijner klooster werd gevestigd.
In de 13e eeuw werden de stadswallen opgericht. Tijdens de Bretonse opvolgingsoorlog in 1357 werd de stad met succes verdedigd tegen de Engelse troepen door Bertrand du Guesclin. In 1364 nam hertog JeanIV van Bretagne de macht over. In de 15e eeuw kwam Dinan samen met de andere Bretonse steden bij Frankrijk.
Vanaf de 17e eeuw begonnen de versterkingen minder belangrijk te worden en werden ze slecht onderhouden.

In 1907 richtte een brand veel schade aan in de stad. In augustus 1944 werd de stad gebombardeerd, na de oorlog werd het oude centrum gerestaureerd.

Het oude centrum van de stad is omgeven door een middeleeuwse stadsmuur met poorten. Nabij de Porte Saint-Louis ligt het kasteel met een 34 meter hoge dojon.

Een donjon is een middeleeuwse woontoren, al dan niet gebouwd op een motte.
Een motte is een vroeg-middeleeuwse kunstmatige heuvel waarop een donjon, een kasteel, een burcht of een verdedigingswerk werd aangelegd.
De aarde voor de heuvel werd dikwijls verkregen door het uitgraven van een slotgracht rond het bouwwerk.

De eerste donjons waren van hout, later werden ze van baksteen gebouwd.
De naam is van Latijnsgermaanse oorsprong.

Een donjon was aanvankelijk een zelfstandig bouwwerk. In veel gevallen werden rond de donjon in de loop der tijd andere gebouwen opgetrokken, of werd de donjon opgenomen in een ommuurde vesting. Zo ontwikkelde zich het kasteel, waarbij de donjon diende als laatste toevluchtsoord.

In het centrum zijn nog veel vakwerkhuizen uit de 15e en de 16e eeuw te vinden. Het belfort dateert uit de 15e eeuw en is 60 meter hoog.

De basiliek 'Saint-Sauveur' dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw, maar door latere verbouwingen heeft de kerk nu zowel romaanse als gotische gedeelten. Het portaal aan de westgevel is romaans en heeft gebeeldhouwde kapitelen.


 

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Terug