-->

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

FINISTERE

Kenners vinden dit een van de mooiste landschappelijke delen van Frankrijk. Aan 3 kanten omgeven door zee. Dat zal dan vooral komen door de woeste en grillige kust- en rotsformaties.
Quimper is de mooie hoofdstad.
Het Parc Naturel Régional d'Armorique is 90000 ha groot en biedt bos, kust, heide en zelfs 'bergen' tot ca 390 meter

Finistère is het Bretons departement met een enorme veelzijdigheid. Het bezit een aantal exclusieve natuurwonderen langs zijn kustlijn (Crozon en Pointe du Raz) maar ook typische ommuurde kerkhoven met calvaries, een gezellig visserstadje en de grootstad Quimper.

Het ruigste stukje kust van heel Frankrijk vind je hier op het uiterste westelijk tipje Bretagne. Bij momenten waan je je aan de klifrotsen van Ierland, maar La Pointe de Raz is op en top Bretoens. Felle contrasten maken deze regio zo boeiend: dan weer kliffen, iets verderop zandstranden zoals bij Roscoff (meer dan 8 kilometer).
Batz is een exotische omgeving met mediterrane en tropische plantengroei.
Een ideale mix voor avontuurlijke wandelingen en dolce far niente, want de Warme Golfstroom doet ook hier zijn aangename invloed gelden.
De Montagnes Noires trakteren dan weer op een magisch stukje groen met grillige rivierpartijen en prachtige architectuur.
Ook Pont Aven en Concarneau zijn de moeite waard.

OMMUURDE KERKHOVEN
Finistère bezit de mooiste ommuurde kerkhoven. Typisch Bretons met de beroemde calvaries.
Meestal betreed je het kerkhof via een triomfpoort en vind je binnen de muren een kapel, de kerk, een begraafplaats met eenvoudige zerken en een weelderige calvarie.
Eind 16de eeuw is men begonnen met de bouw van deze monumenten als dank voor het verdwijnen van de pest.
Twee dorpjes die zo'n ommuurde kerkhoven bezitten, ze liggen slechts op een boogscheut van elkaar: St-Thégonnec en Guimiliau.
CROZON & POINTE DU RAZ
Dit zijn de natuurwonderen van de Finistère. Crozon is een schiereiland met veel mooie uitzichtspunten.
De mooiste zijn de Pointe de Penhir, Pointe des Espagnols en Pointe de Dinan. Je vindt er ruwe rotsen die verwerkt zijn tot mooie kunstwerken door de natuurelementen. die er ook zijn bij de Pointe du Raz maar de kliffen kunnen gevaarlijk zijn.
CONCARNEAU

Concarneau is een gezellig vissersstadje met een heel bijzonder schiereilandje. In de baai ligt de 'Ville Close', een ommuurde vesting met smalle straatjes, winkeltjes en als belangrijkste bezienswaardigheid het vissersmuseum. Vanop de vestingsmuren kan je genieten van mooie panorama's.

QUIMPER
De stad, door de Galliërs gesticht op de plaats waar nu de Locmaria-wijk is, stroomafwaarts van het huidige stadscentrum, werd later door de Romeinen 'Aquilonia' (Adelaarsstad) genoemd.
Daarna heette hij eeuwenlang Quimper- Corentin, naar Corentine, zijn eerste bisschop.
De stad ligt bij de samenloop (kemper) van de Steir en de Odet.
Borstweringen, torens en muren zijn in de oude stad bewaard gebleven hoewel oude vakwerkhuizen nu tussen nieuwere herenhuizen en moderne panden staan.
Bij recente bouwwerkzaamheden zijn stukjes middeleeuwse stad tevoorschijn gekomen
 

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Terug