-->

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

MORBIHAN

Morbihan betekent in het Bretons "kleine zee". Het is een agrarische streek, maar bij 'Landes de Lanvaux' ligt een beboste heuvelrug met heide. Het belangrijkste deel is echter geen land maar water. De Golf de Morbihan met honderden eilandjes is een waar paradijs voor vogels het avondlicht is hier schitterend.
Bij Carnac, Loqmariaquer en Erdeven liggen de meeste historische megalieten en dolmens.
Quiberon is een schiereiland en Belle-Îlle is een mooi eiland.

De Morbihan heeft een paar unieke bezienswaardigheden: de menhirs in Carnac, de prachtige en wilde kuststroken van het schiereiland Quiberon, het prestigieuze kuuroord La Baule en het eiland Belle-Île met zijn vervaarlijke rotspunten.

De geschiedenis van de Morhihan gaat te rug tot een ver verleden. Neolithische mensen plaatsten hier een indrukwekkend aantal grote, mysterieuze, staande stenen. De groepen van Carnac en Locmariaquer vormen de grootste concentratie van megalithische monumenten ter wereld. De Golfe du Morbihan, die land inwaarts doorloopt in de Auray en de Vannes, lijkt wel een binnenzee. Moerassen en slikgebieden worden bevolkt door zwermen vogels. Het zachte klimaat met bijbehorende mediterrane vegetatie, de schoonheid van een landschap met steeds wisselende kleuren en cle zachte zandstranclen hier maken de Morhihan populair.
De golf is bezaaid met een massa eilandjes, naar verluidt net zoveel als er dagen in een jaar zitten. Tot deze eilan de behoren Île d'Arz, het toepasselijk genaamde Belle-Île, Île de Groix en Île d’Houat, allemaal verrukkelijke oorden voor natuurminnaars.
Het Presqu ' Île de Quiberon, een smalle landtong die uitsteekt in zee, is haast een aparte streek. De grillige kust aan de westkant van het schiereiland, de Côte Sauvage (Wilde kust), contrasteert met de meer beschutte oostkant, waar veel stranden liggen.
De grote en kleinere steden in de Morbihan kenmerken zich door hun levendigheid, van het Gallo-Romeinse Vannes tot Lorient, dat na de Tweede Wereldoorlog is herhouwd.
In het binnenland vindt men monumenten van vergane glorie. zoals het Château de Josselin en het Château de Pontivy, pittoreske huizen in Rochefort-en-Terre en de historische, overdekte markten in Questemhert en Le Faoüet.


CARNAC

Carnac en omgeving tellen talrijke plaatsen met menhirs en dolmens. Ze zouden 5000 jaar geleden geplaatst zijn maar niemand heeft enig idee wat de functie was van de menhirs. Men zoekt het ergens in de astronomie. Dolmens daarentegen zouden begraafplaatsen geweest zijn. Vooraleer een site te gaan bezoeken ga je eerst best even langs het Musée de Préhistoire in Carnac.
Interessante sites vind je in Le Ménec, Kerlescan en Kermario.
Een tumulus of grafheuvel tref je aan ten oosten van Carnac: Tumulus St-Michel, met een uitzichtspunt.

BELLE-ÎLE


Het is het grootste eiland aan de Bretonse kust en is 17 km lang en tussen de 5 à 10 km breed. Je komt er met de ferry vanuit Quiberon. De aantrekkingskracht van dit eiland is zijn kust, wild en ruw als een uniek kunstwerk. Reeds in de 19de eeuw kwamen kunstenaars zich hier vestigen en werd Belle-Île hun eindeloze inspiratiebron. Naast de natuur zijn er slechts twee bezoeksobjecten: de grotten van Aphoticairerie en het Palais, een 16de eeuwse citadel van Vauban.

De Côte Sauvage (zuidwest- en westkust) is de mooiste met als hoogtepunten het strand van Donnant en de rotspunten van Goulphar en Port-Coton. In het noorden zijn het de eigenaardige kliffen van Pointe des Poulains.

QUIBERON

Quiberon is een schiereiland met een zeer mooie en gevarieerde kuststrook. De mooiste is de Côte Sauvage, gelegen langs de westkust. Soms gevaarlijke kliffen zorgen voor een uniek spektakel.
Pointe du Percho is niet te missen.


VANNES
Vannes (Bretoens: Gwened) is een stad en gemeente in het departement Morbihan en is gelegen in het westen van Frankrijk.
Vannes werd ruim 2000 jaar geleden gesticht aan de monding van de gelijknamige rivier de Vannes.
Het oude stadscentrum valt op door zijn vele nauwe verkeersvrije straatjes met de traditionele kleurrijke woningen.

 

 

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Terug