Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

HORTENSIA

Hortensia (Hydrangea) is een geslacht bloeiende planten uit de hortensiafamilie (Hydrangeaceae). Er zijn ongeveer 100 soorten verspreid over de hele wereld, waarvan sommige in het wild voorkomen. Vooral in China en Japan komen hortensia's veel voor.

Hortensia is een gevarieerd geslacht planten: er zijn bladverliezend en groenblijvende soorten en zelfs soorten die klimmen. De plant heeft een merkwaardige bloeiwijze. Er zijn grote, pluimvormige trossen of schermen, bezet met vele bloemen. De middelste daarvan zijn klein en vruchtbaar. Deze kan zaad leveren. De bloemen aan de buitenkant zijn groter, maar steriel. De taak van de grote buitenbloemen is insecten ertoe te verleiden een bezoek aan de plant te brengen, om zo het stuifmeel op de binnenste bloemen af te geven. De hortensia is een bekende tuinplant, vooral de soort H. macrophylla is een bekende heester. Dit zijn opvallende struiken met roze, witte, rode of blauw bloemschermen.

Geschiedenis
De hortensia maakte zijn introductie in Europa na voor het eerst te zijn aangeplant door Hortense de Beauharnais, de dochter van keizerin Joséphine de Beauharnais van Frankrijk. In de 20e eeuw werd de hortensia minder populair als gevolg van nieuwe inzichten van tuinarchitecten en plantenliefhebbers. De bloemen zijn namelijk erg fel en leken veel op goedkope plastic fabrikaten uit die tijd. Massaal verdween de plant uit tuinen en werd gedegradeerd tot onkruid. De afgelopen decennia is er een nieuwe kentering geweest en wordt de tuinhortensia weer meer gekweekt. Er worden nieuwe kruisingen gekweekt en de populariteit onder plantenliefhebbers wordt weer groter. H. macrophylla wordt zelfs als kamerplant verkocht.

Kweek
Voor de kweek van hortensia's is een zonnige tot halfbeschaduwde plek vereist. Het beste is het de plant de plaatsen in kleiachtige, vruchtbare, vochthoudende grond. Het planten kan het beste gebeuren in het vroege voorjaar (maart) of najaar (oktober of november). De populaire blauwe variant van H. macrophylla verkleurt tot grauw rozeblauw als de grond niet zuur en ijzerhoudend is. Daarom is het voor de kweek van deze variant aan te raden zuurhoudende grond te gebruiken, evenals een toediening van (kali)aluin of aluminiumsulfaat. Andere variëteiten, zoals de roze versie van H. macrophylla hebben juist het omgekeerde nodig. Snoeien is over het algemeen niet nodig.


Soorten
Een selectie van de soorten:
H. macrophylla (syn. H. hortensis): tot 2 meter hoog, bloeit van juli tot september, witte, roze, rode of blauwe bloemen.
H. paniculata: tot 4 meter hoog, winterhard, witte bloemen die verkleuren naar roze.
H. serrata: tot 1,5 meter hoog, matgroene bladeren, randbloemen roze gekleurd, bloeit van juli tot september.
H. s. 'Acuminata': idem, maar bruinachtig blad en blauwe randbloemen.
H. petiolaris: Klimhortensia


Hortensia's drogen

Het drogen van hortensia's is niet moeilijk, maar je moet wel goed opletten om te weten wanneer je wat takken moet afknippen. Eind augustus, begin september is de juiste tijd, als de kleuren beginnen te vervagen en gaan lijken op oude, versleten zijde maar nog voordat de bloemen beginnen uit te drogen en hard worden. Er zijn twee manieren om de bloemen te drogen. Verwijder alle bladeren van de stelen en hang de takken in bossen ondersteboven in een droge, goed geventileerde ruimte te drogen. Of zet de takken met blad en al in een grote vaas met een bodempje water, dat je laat verdampen zonder het bij te vullen. Als je de tweede methode gebruikt om blauwe hortensia's te drogen, krijgen de bloemen een intensere kleur als je een beetje aluinpoeder aan het water toevoegt.


Hortense Eugénie de Beauharnais (Parijs, 10 april 1783 -Slot Arenenberg in Thurgau, 5 oktober 1837) was koningin van Holland en de moeder van keizer Napoleon III. Ze was de dochter van Alexandre de Beauharnais en Joséphine Tascher de la Pagerie, die na de executie van haar echtgenoot hertrouwde met Napoleon Bonaparte. In 1802 werd zij uitgehuwelijkt aan Napoleons broer Lodewijk Napoleon en werd zo in 1806 koningin van Holland. Het was een zeer ongelukkig huwelijk. In 1810 gingen de twee uit elkaar. Wel werden er drie zoons uit geboren, onder wie de latere keizer Napoleon III (van wie echter ook wel wordt beweerd dat Carel Hendrik Verhuell de eigenlijke vader is). Met haar minnaar Charles Joseph de Flahaut kreeg ze nog een zoon, Charles Auguste Louis Joseph, die door zijn halfbroer Napoleon III in 1862 tot hertog van Morny werd gemaakt. Na de verbanning van Napoleon in 1814 kon Hortense onder bescherming van tsaar Alexander I in Parijs blijven maar - ondanks het feit dat haar moeder en Napoleon waren gescheiden - steunde zij haar stiefvader na zijn terugkeer van Elba in 1815. Na diens definitieve ondergang ontvluchtte ze Frankrijk. Ze maakte reizen door Duitsland en Italië en kocht uiteindelijk het slot Arenenberg in het Zwitserse kanton Thurgau waar ze tot haar dood in 1837 zou blijven wonen.

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Terug