Januari
1- Nederland krijgt ingevolge de overeenkomst tussen de geallieerde mogendheden inzake de van Duitsland te ontvangen herstelbetalingen 30.646 kg goud toegewezen.
2 - In Egypte behalen de Wafdisten bij de verkiezingen een grote overwinning. Zij krijgen in het parlement 225 van de 319 zetels.
4 - De Pakistaanse regering erkend de Chinese Volksrepubliek van Mao Tse-Toeng.
5 - Ward Hermans, voormalig Belgisch Kamerlid, wordt wegens zijn houding in de Tweede Wereldoorlog tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
6 - In de zaak-Schallenberg wordt door het Nederlandse ministerie van Justitie een officieel communiqué verstrekt. Justitie is tot de conclusie gekomen, dat er geen aannemelijke redenen aangevoerd kunnen worden voor moord, maar wel voor zelfmoord.
9 - In Colombo wordt een conferentie gehouden van ministers van Buitenlandse Zaken van de Britse Gemenebestlanden, waarin de basis wordt gelegd voor het Colombo-plan.
10 - In België beginnen in de Kamer de debatten over de kwestie van de terugkeer van Koning Leopold III.
11 - In Italië valt het vijfde kabinet van de christendemocraat Alcide De Gasperi.
12 - In Egypte vormt de leider van de wafdisten, Moestafa Nahas Pasja, een regering die geheel uit wafdisten bestaat.
13 - In de Sovjet-Unie wordt de doodstraf (die in 1947 werd afgeschaft) opnieuw ingevoerd voor verraders van het vaderland, spionnen en saboteurs.
14 - De Noordstar-Boerhaave-prijs wordt uitgereikt aan de Vlaming Arthur Meulemans, componist van opera's, symfonieën, kamermuziek, klavierwerken en liederen.
17 - Aartshertog Karel Lodewijk van Habsburg, zoon van keizer Karel I van Oostenrijk, treedt in België in het huwelijk met prinses Yolanda de Ligne.
18 - Stichting Industriële Vormgeving wordt opgericht.
20 - Einde van het koloniale tijdperk voor Suriname. De Interimregeling welke bepaalt dat Suriname voortaan een zelfstandige plaats in het Koninkrijk inneemt treedt in werking.
20 - Mao Tse-Toeng erkent het communistische regieme van Ho Chi Minh als enige wettige in Vietnam.
22 - In West-Duitsland is de zgn. Rijkspartij opgericht.
26 - India wordt te New Delhi tot vrije en onafhankelijke republiek uitgeroepen.
28 - Stijn Streuvels en Fraigneux krijgen de literaire prijs der 'Scriptores Catholici' uitgereikt.
30 - De Sovjet-Unie erkent het regiem van Ho Chi Minh in Vietnam.
31 - In Amerika begint de productie van de waterstofbom

Februari
23 - De Nederlandse kapitein Westerling bezet met een legertje van voornamelijk Molukkers het militair hoofdkwartier van Indonesië. Maar het lukt zijn makkers niet om in Djakarta de macht over te nemen.

April
25 - Soekarno roept Indonesië uit tot een aparte republiek

Mei
8 - De deelstaat Oost-Indonesië (Negara Indonesia Timur) verklaart zich bij decreet onderdeel van de eenheidsstaat Indonesië.

Juni
7 - Een beeldje van de legendarische Hansje Brinker op de Ijdijk onder Spaarndam wordt onthuld door de zevenjarige prinses Margriet.
25 - Noord-Korea valt Zuid-Korea binnen. Begin van de Koreaanse oorlog.

Juli
6 - Werkzaamheden drooglegging Oostelijk Flevoland begonnen.
16 - Uruguay wint de wereldtitel door gastland Brazilië in de afsluitende wedstrijd van het WK voetbal met 2-1 te verslaan.
17 - Geregelde troepen van de centrale Indonesische regering landen op Zuid-Molukken en bestrijden de opstandelingen.

Augustus
9 - In België vindt de laatste executie plaats van een oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog (Philipp Schmitt)
11 - Boudewijn legt de eed als kroonprins af. De communistische volksvertegenwoordiger Julien Lahaut zou tijdens de plechtigheid 'Vive la république' hebben geroepen.
17 - Soekarno roept de eenheidsstaat Indonesia uit.
18 - De communist Julien Lahaut die tijdens de eedaflegging van Boudewijn 'Vive la république' zou hebben geroepen, wordt vermoord.
25 - Op de grens tussen Assam en Tibet veroorzaakt een zware aardbeving zeer grote veranderingen in het stroomgebied van de Brahmaputra.

November
1 - Dogma-verklaring door Paus Pius XII betreffende de Tenhemelopneming van Maria.
8 - Het Indonesische leger verovert Ambon. De RMS-guerrilla wordt voortgezet op het eiland Ceram.

December
6 - Bij de presidentsverkiezingen op Haïti spreken de arbeidersbewegingen sterk mee en overste Paul Magloire wordt president.
11 - Een gerechtshof in Singapore wijst ook in hoger beroep het 14-jarige meisje Bertha Hertog toe aan haar ouders uit Bergen op Zoom. Na de uitspraak breken hevige rellen uit, waarbij 18 doden vallen.

Zonder datum
- Alan Turing ontwerpt de Turingtest
- Gerard Kuiper stelt met behulp van de Haletelescoop van het Palomar Observatory de middellijn van de dwergplaneet Pluto vast: ca. 6000 kilometer.

 

En tussen deze "grote" gebeurtenissen ben ik geboren
op 23 augustus;-))

Lut..
Beringen-1950 ave3-1950 Bus-1950 Escargot-1950 Keuken-1950