Jeruzalem
Beersjeba
Jericho
Qumran
Geschiedenis
Bethlehem
Hebron
Jordaan- Dode Zee
Masada
Nazareth
Tiberias- Tabgha
Kapernaüm
Akko
Haifa
Caeserea
Tel-Aviv
Jaffa
Foto's allerlei
Onze reisfoto's
Bedoeïenen

BEERSJEBA
(Hebreeuws voor 'put van de eed' of 'zeven putten') is een plaats in Israël.

Beër Sjeva zuidwestelijk van Jeruzalem, zuidelijk van Tel Aviv en ten noordwesten van Dimona.
De stad ligt in het noordelijke gedeelte van de Negev-woestijn, waarin het dé belangrijkste stad is.
Het is een belangrijk Israëlisch verkeersknooppunt, met name voor noord-zuidverkeer. Er is ook een treinstation, dat de stad verbindt met andere plaatsen in Israël, zoals Tel Aviv en Haifa en een belangrijk busstation voor regionaal en landelijk verkeer.
De Ben-Gurion-universiteit is in deze stad gevestigd. Verder bevindt zich hier het Soroka Medisch Centrum en een onderzoeksinstituut voor droge gebieden.

Bij Beër Sjeva zijn chalcolitische nederzettingen gevonden die door de onderzoekers gedateerd zijn op het 4e millennium v. Chr.
De stad Beër Sjeva is volgens Hebreeuwse bijbel gesticht door aartsvader Abraham. Het verhaal wordt beschreven in Genesis 21. Dit betekent dat de stad een geschiedenis heeft die duizenden jaren teruggaat. Overblijfselen van deze zeer oude stad bevinden zich waarschijnlijk in Tel Beër Sjeva, dat niet ver ten oosten van Beër Sjeva ligt. Deze historische stad, is vrijwel geheel opgegraven.

Met de rest van het land heeft de stad door de eeuwen heen veel overheersers gekend, waaronder Romeinen, Grieken, Byzantijnen, Arabieren en Turken. Lange tijd heeft de stad niet veel betekenis gehad, maar rond 1900 maakten de Turken er een bestuurlijk centrum van voor de steden en nederzettingen van de Negev, en bouwden zij wat nu de oude stad is.
Van 1922 tot 1948 viel het onder het Britse Mandaatgebied van Palestina. In die tijd was het nog altijd een kleine Arabische stad 'Bir Es-Seba' met ongeveer 3000-4.000 inwoners.
Vanaf 1948 maakt het deel uit van de staat Israël, en sinds die tijd heeft de stad een enorme groei doorgemaakt.

In Beër Sjeva vindt wekelijks een markt plaats van bedoeïenen die in de Negevwoestijn wonen.
De "put van Abraham" ligt dichtbij de Nahal Beër Sjeva (Beër Sjeva rivier). Het is goed mogelijk dat deze put slechts honderden jaren oud is, en niet de duizenden jaren die de naam suggereert.
Het oude Beër Sjeva, Tel Beër Sjeva, dat hierboven wordt genoemd, is een nationaal park van Israël.
De archeologische afdeling van het stedelijk museum is gevestigd in een oude Turkse moskee. De kunstafdeling in het "Huis van de Sultan", het oude gemeentehuis van Beër Sjeva, dat ernaast ligt.
Er is een bedoeïenenmuseum in de Lahav kibboets, die bij Tell Halif ligt, enkele tientallen kilometers noordoostelijk van de stad.
Er is een bezoekerscentrum in de bedoeïenenstad Rahat ten noorden van Beër Sjeva, dat wordt bezocht door toeristen en door schoolklassen uit de bedoeïenensteden, die onderwijs in de woestijntradities krijgen.
Men kan een stukje door de Negev rijden op een kameel onder andere bij Masj'abiem, een kleine plaats zuidelijk van Beër Sjeva.
En ook het Negev-monument.
Vanuit Beër Sjeva kan de Negevwoestijn verkend worden.

 
 
 

 

DE NEGEV WOESTIJN

vaak ook Negeb genoemd, is een woestijn helemaal in het zuiden van Israël. Het strekt zich uit van Beersjeba in het noorden tot Eilat in het uiterste zuiden, en beslaat meer dan 60% van het grondgebied van Israël. Noordoostelijk van de Negev ligt de Dode Zee , de Gaza-Strookl igt noordwestelijk ervan.

De Negev kan worden gezien als een klein deel van de enorme woestijnstrook die zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot de Indische Oceaan waar onder andere de Sahara, de Sinaïwoestijn en de Arabische woestijn op het Arabische Schiereiland deel van uitmaken.

Beersjeba wordt gezien als de hoofdstad van de Negev. Rond 1900 maakten de Turken een soort regionaal centrum voor de Negev van deze stad
.
De Negev is een rotswoestijn, zoals ongeveer zestig procent van de woestijnen wereldwijd.
Een woestijnlandschap is niet saai. Iedere tien minuten is het uitzicht anders. De samenstelling van de rotsen verandert steeds en de kleuren variëren van zachtgeel tot diepzwart en groen tot allerlei schakeringen rood. Soms zijn we aan twee zijden ingesloten door meer dan 120 meter hoge bergwanden. Op andere momenten rijden we hoog boven op de bergkam en zien we de glooiende heuvels.
Uniek is Makhtesh Ramon. Een makhtesh is een berg die in het midden is weggeërodeerd waardoor een soort holte ontstaat die omgeven is door de buitenmuren van de berg. Op sommige plekken zie je heel mooi de gekleurde lagen die door de eeuwen heen zijn opgebouwd. Hier doorheen kun je in minuten 110 miljoen jaar historie van de totstandkoming van de aarde zien.

 

Al vele duizenden jaren wordt de Negev bewoond door bedoeïenen.
Dit zijn voornamelijk Arabische woestijnbewoners .
Onder meer door invloeden van de westerse cultuur en toerisme is het leven van veel bedoeïenen de laatste decennia sterk veranderd, maar een deel leeft nog met tradities en gebruiken die vele eeuwen teruggaan.
Zo zullen veel bedoeïenen tegenwoordig in ieder geval een deel van het jaar een sedentair leven leiden.
Het woord bedoeïen is afkomstig van het Arabische 'badawi', dat woestijnbewoner of nomade betekent. Het woord 'badw' waar dit van is afgeleid, betekent woestijn (net als het woord Sahara overigens), en heeft zelf ook de betekenis bedoeïenen gekregen.



Jeruzalem
Beersjeba
Jericho
Qumran
Geschiedenis
Bethlehem
Hebron
Jordaan- Dode Zee
Masada
Nazareth
Tiberias- Tabgha
Kapernaüm
Akko
Haifa
Caeserea
Tel-Aviv
Jaffa
Foto's allerlei
Onze reisfoto's