Jeruzalem
Beersjeba
Jericho
Qumran
Geschiedenis
Bethlehem
Hebron
Jordaan- Dode Zee
Masada
Nazareth
Tiberias- Tabgha
Kapernaüm
Akko
Haifa
Caeserea
Tel-Aviv
Jaffa
Foto's allerlei
Onze reisfoto's
De Anna kerk

DE ANNA KERK

Toen de Kruisvaarders uit Jeruzalem verdreven werden, lieten zij meer dan 30 kerken achter, die zij gedurende hun verblijf gebouwd hadden. De Anna-kerk. die het best bewaard bleef, is één van de mooiste voorbeelden van hun bouwstijl. De kerk werd gebouwd in Romaanse stijl door de vrouw van Koning Boudewijn 1 in 1100 na Chr. Ze is gebouwd boven het onderaards gewelf, dat vereerd wordt als de geboorteplaats van Maria in het huis van haar ouders Joachim en Anne. Na zijn overwinning op de Kruisvaarders veranderde Saladin de kerk in een school voor Islamietische theologie.
In 1856, na de Krim-oorlog, schonk Sultan Abdul Majid de kerk aan Napoleon III, als beloning voor zijn hulp in die oorlog.
De kerk werd gerestaureerd en aan de Witte Paters gegeven.

 

Het badwater Bethesda

HET BADWATER BETHESDA

Het badwater Bethesda is slechts enige meters van de Stefanuspoort verwijderd en ligt binnen de muren van Jeruzalem.
Vroeger bevond het zich nog buiten de noordelijke stadsmuur. Het badwater lag toen dichtbij de Schaapspoort, die toegang gaf tot de Tempel. Het was destijds het verzamelpunt voor zieken, kreupelen en gebrekkigen, die geloofden, dat het badwater geneeskrachtig was.
Het badwater, bedolven onder het puin van eeuwen, werd grotendeels door de Witte Paters uitgegraven. Zij ontdekten, dat de vijver rechthoekig van vorm was, ongeveer 120 m. lang, 7Dm breed en 8 m diep, omringd door zuilengangen aan alle 4 zijden en weer afgescheiden door een vijfde zuilengang.
Dit bevestigt de beschrijving van Johannes, die zegt, dat het bad vijf zalen (= zuilengangen) had. Eén van de baden werd gebruikt voor het wassen van de schapen, die geofferd werden in de nabije Tempel.
Restanten van een 5e-eeuwse Byzantijnse basiliek werden eveneens ontdekt. Deze basiliek werd in 614 door de Perzen verwoest. De Kruisvaarders bouwden een kapel op de ruïnes van de basiliek. De gevel en de hoofdingang van deze kapel zijn nog steeds zichtbaar boven de overblijfselen van de vijver.


De burcht Antonia

DE BURCHT ANTONIA

Toen Herodes de Grote de Tweede Tempel herbouwde, vernieuwde en vergrootte hij ook het kasteel, dat grensde aan de noordwestelijke hoek van de Tempel. Hij noemde dit de ,,Burcht Antonia” ter ere van zijn vriend Marcus Antonius.
Het bouwwerk heeft de vorm van een massiet vierkant met vier sterke hoektorens. Volgens de geschiedschrijver Flavius Josephus was het binnenste gedeelte van de burcht gelijk aan een paleis, dat van alle mogelijke gemakken voorzien was. Het westelijke derde deel van de Antonia was een groot, geplaveid plein, in het Grieks Lithostrotos genaamd, dat door de Romeinse soldaten gebruikt werd voor hun training, parades en spelen.
Hierin de burcht Antonia was de laatste verblijfplaats van Christus: In de vroege ochtenduren van Goede Vrijdag, werd Jezus, na zijn veroordeling door het Sanhedrin, van het huis van Kajafas overgebracht naar het rechthuis van Pilatus voor de openbare rechtszitting.
In het jaar 70 na Chr. werd de vesting door Titus met de grond gelijk gemaakt en was eeuwenlang onder ‘t puin bedolven, maar werd langzamerhand weer blootgelegd.
Op deze plaats staat tegenwoordig een mohammedaanse school, een Franciscaner klooster en het Klooster van de Zusters van Sion.
Op het terrein van het ranciscanerklooster bevinden zich twee kapellen: de Kapel van de geseling, de traditionele plaatsaangevend, waarJezus gegeseld, en de Kapel van de veroordeling, de vermoedelijke plaats aangevend, waarJezus ter dood eroordeeld werd.
In het Klooster van de Zusters van Sion bevinden zich de meest indrukwekkende herinnering aan het lijden van Christus.


Het klooster van de zusters van Sion

HET KLOOSTER VAN DE ZUSTERS VAN SION

Dit klooster is gesticht door een bekeerde Franse Jood, Pater Alphonse Ratisbone uit Straatsburg. Deze kwam in 1855 in Jeruzalem en kocht het land aan weerszijden van de oude ecce-homo-boog. (,,Ecce Homo!’ Zie de Mens!”).
De ruïnes werden opgeruimd en van 1859 tot 1864 bouwde hij het Klooster van de Zusters van Sion, een kloosterorde van nonnen, die hij stichtte ter bekering van de Joden.
Van 1 931 tot 1937 vonden er opgravingen plaats onder leiding van zuster Godeleine en Pater Vincent van de Ecole Biblique van Jeruzalem. Men meende het plein ontdekt te hebben waar de Apostel Johannes 19 eeuwen geleden over schreef: Als Pilatus dan dit woord hoorde, bracht hij Jezus uit, en zat nederop de rechterstoel, in de plaats, genaamd Lithostrôtos en in het Hebreeuws Gâbbatha.”
Op dit plein, in het Grieks Lithostrôtos genaamd, speelde zich het toneel af van de openbare rechtszitting van Jezus. Naar hier had Pontius Pilatus zijn rechterstoel verplaatst om gedurende het Paasfeest dichter bij de oproerige Joodse massa te zijn die zich op het Tempelplein ophield. Hier liet hij de gegeselde Jezus aan de menigte zien en sprak: Zie de Mens!’. en hier waste hij tenslotte zijn handen zgn. in onschuld, maar veroordeelde Jezus toch tot de kruisdood. Het was de binnenplaats van de Antonia, waar Christus’ lijdensweg, de Kruisweg, is begonnen.
De stenen van dit plein zijn geribbeld om te voorkomen, dat de paarden erop zouden uitglijden en er zijn goten in de vloer aangebracht om het regenwater af te voeren naar een grote waterput onder de grond de miljoenen liters water kan bevatten.

 



Jerusalem 2- De Poorten
Jerusalem 3- Anna kerk-BadwaterBethesda- Burcht Antonia- Klooster zusters van Sion
Jerusalem 4- Via Dolorosa- Boog Ecco Homo- Heilige grafkerk- Graf van Christus
Jerusalem 5- Berg Moria- Rotskoepel- Opgravingen
Jerusalem 6- Klaagmuur- Olijfberg- Hof en kerk van Gethsémane- Graf van Maria- Russische Magdalenakerk
Jerusalem 7- Dominus Flevit- Joodse begraafplaats- Kidrondal- Hizkia tunnel
Jerusalem 8- Stad en graf van David- Basiliek Dormitio- Berg Sion- Petruskerk-Graftuin
Jerusalem 9- Mea Shearim- Heiligdom van het boek- Knesset
Jerusalem 10- Yad Vashem