DE JORDAAN
De Jordaan is een heel bijzondere rivier, die vanaf de met sneeuw bedekte Hermon via het Meer van Galilea naar de diepste slenk van de Dode Zee stroomt. Hoewel de afstand vanaf het Meer van Genesareth tot aan de monding in de Dode Zee hemelsbreed de lengte van de rivier ongeveer 170 kilometer bedraagt, maar door de vele bochten van de loop ervan is de feitelijke lengte veel groter.
Over hoe groot deze feitelijke lengte precies is, verschillen de bronnen, er worden lengtes tot 330 en zelfs 400 kilometer genoemd.
Eveneens van belang is het verval van 1000 m, gerekend vanaf de bergtop van de Hermon tot aan zijn monding 400 m beneden de zeespiegel.
Ook de naam van de rivier: Al Urdun”, Jordaan, wat de afdaler” betekent, wijst op dit sterke verval.
De gemiddelde breedte van de rivier is slechts 35 meter.
De Jordaan is een betekenisvolle rivïer, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament. De doortocht van het volk Israël vanuit de woestijn naar het Beloofde Land wordt in het boek Jozua nogal uitvoerig beschreven. Voor de christenen echter is de rivier heilig vanwege het feit, dat Christus er in gedoopt werd en omdat Johannes de Doper op zijn oevers predikte.
De traditionele plaats van de doop van Christus is 8 km ten oosten van Jericho. Duizenden pelgrims hebben door de eeuwen heen deze plaats bezocht om daar, gekleed in witte gewaden, om een bad te nemen.
Later namen ze die kleden mee terug naar huis (met wat Jordaanwater) om die te bewaren als hun
doodskleed.
 |
Tegenwoordig wordt 70 tot 90% van het water van de rivier voor menselijke doeleinden aangewend en is het debiet van de rivier sterk afgenomen. Hierdoor is ook het opdrogen van de Dode Zee versneld, een proces dat toch al tienduizenden jaren gaande is door de natuurlijke negatieve waterbalans (wateraanvoer-verdamping).
De Dode Zee is is één van de laagst gelegen meren ter wereld. |
|