Jeruzalem
Beersjeba
Jericho
Qumran
Geschiedenis
Bethlehem
Hebron
Jordaan- Dode Zee
Masada
Nazareth
Tiberias- Tabgha
Kapernaüm
Akko
Haifa
Caeserea
Tel-Aviv
Jaffa
Foto's allerlei
Onze reisfoto's
Tel-Aviv

TEL-AVIV

Tel Aviv betekent lenteheuvel. De stad werd in 1909 gesticht op een terrein duinzand, met steun van het Joods Nationaal Fonds.
Tel Aviv heeft meer dan 680.400 inwoners en is nu de grootste stad van Israël. De stad wordt uitsluitend bewoond door Joden. Tel Aviv is het commerciële, industriële en culturele centrum van Israël.

 

Tel Aviv is begonnen als een nederzetting ten noorden van Jaffa. Tijdens de eerste immigratiegolf van Russische joden in 1887 werd ten noordoosten van Jaffa de wijk 'Neve Zedek' gebouwd. Neve Zedek werd modern opgezet, met straten die van noord naar zuid en van west naar oost liepen. In de daarop volgende jaren werden meer wijken gebouwd.

In 1908 werd de wijk 'Achuzat Bait' ontworpen. Deze wijk zou het voorbeeld moeten zijn voor een tuinstad: mooie, goede huizen met elk een tuin, een groot park in het midden van de buurt, en middenin dat park alle openbare gebouwen.
De stedenbouwkundige Wilhelm Stiassny maakte het ontwerp, dat werd uitgewerkt door joodse bouwmaatschappijen. In 1910 werden de eerste wijken Tel Aviv gedoopt, naar de Hebreeuwse vertaling van het manifest Alt-Neuland van Theodor Herzl. Het inwonersaantal lag op 100.

Tel Aviv was een stedenbouwkundig succes, en de bevolking groeide gestaag. Na de Eeerste Wereldoorlog was er weer een immigratiegolf. Veel Europese architecten kwamen naar Israël. In 1925 werd de 'Technion' geopend, de technische universiteit in Haifa. Met name in de jaren '30 hebben de geïmmigreerde architecten en de aan de Technion afgestudeerde architecten veel huizen en kantoren in Tel Aviv ontworpen. De huizen werden gebouwd zonder tierelantijnen, met bouwkundige trucjes om de hitte buiten te houden en veelal in de stijl van het 'Nieuwe Bouwen'. Tel Aviv is qua architectuur van de jaren 30 het grootste openluchtmuseum ter wereld. Sinds 2003 staat 'de witte stad' op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, als een van de weinige met 20e-eeuwse attracties.

Op 5 mei 1948 is de onafhankelijkheid van Israël in Tel Aviv uitgeroepen. Tijdens de oorlog die volgde na het uitroepen van de staat Israël is het één jaar de hoofdstad van Israël en de vergaderplaats van Israëls tijdelijke parlement geweest, totdat na de oorlog Jeruzalem in 1949 werd aangewezen als hoofdstad. Aanvankelijk waren veel ministeries nog gevestigd in de kuststad, maar door de jaren heen zijn alle op het ministerie van defensie na verhuisd. Veel ambassades zijn gevestigd in de agglomeratie van Tel Aviv.

Sinds 1950 is Tel Aviv samengegaan met Jafo, als gemeente 'Tel Aviv-Jafo' of 'Tel Aviv-Jaffa'. Omliggende steden als Petach Tiqva, Ramat Gan en Holon zijn aan Tel Aviv vastgegroeid en samen vormen ze een agglomeratie van meer dan 1,1 miljoen inwoners.

Het Tel Aviv Museum of Art is een indrukwekkend toonaangevend kunstmuseum. De belangrijkste collectie 19de- en 20ste-eeuwse kunstenaars in Israël, met meesters als Monet, Renoir, Van Gogh, Dalí, Picasso, Chagall, Munch en Pollock.

 

Tel-Aviv

Tel-Aviv

Tel-Aviv Tel-Aviv
Tel-Aviv
Tel-Aviv

Tel-aviv strand

Kiryabrug De nieuwe Kiryabrug naar het Azrielicentrum


Jeruzalem
Beersjeba
Jericho
Qumran
Geschiedenis
Bethlehem
Hebron
Jordaan- Dode Zee
Masada
Nazareth
Tiberias- Tabgha
Kapernaüm
Akko
Haifa
Caeserea
Tel-Aviv
Jaffa
Foto's allerlei
Onze reisfoto's