De marketentster

Bij het binnenkomen van Leopoldsburg vanuit Hechtel wordt men op de rotonde van het Bevrijdingsplein begroet door het mooie beeld van een lieftallige marketentster.
Het beeld van beeldhouwer Ludo Noels is een schenking van Johan Van Orshoven aan de gemeente.
 

De Belgische militaire overheden lieten één marketentster toe per legercompagnie. Ze moest getrouwd zijn met een militair beneden de rang van onderofficier en werkte hoofdzakelijk als wasvrouw.

De marketentster volgde haar eenheid op de voet. Ook tijdens manoeuvres, marsen en schietoefeningen. Tijdens de halten mocht zij "choco-drank' verkopen en na de diensturen mocht zij ook een jenever van goede kwaliteit uitschenken. Daartoe was zij uitgerust met een sierlijk houten tonnetje aan de riem. Het Kamp van Beverlo geraakte vertrouwd met de marketentster die, omdat ze in een troepenblok logeerde, ook de moeder van de compagnie genoemd werd.

Zelfs nu rijdt er nog een moderne marketentster met haar bevoorradingswagen door het Kamp. Deze vriendelijke, rondborstige dame is graag gezien op de schietstanden en na lange nachtoefeningen op de heide. Reeds meer dan twintig jaar zorgt zij voor de innerlijke versterking van Jan Soldaat.
 

 

Sluiten