_Een park op kolen_

   
 

Begin jaren tachtig besloot de stad HAMM om het braakliggende terrein van de voormalige "Zeche Maximilian" (steenkoolmijn) weer bruikbaar te maken en zo opende 1984 de eerste "Landesgartenschau" in Nordrhein-Westfalen en werd dan na een jaar Maximilianpark genoemd.
De opvallende en van ver zichtbare glasolifant is het kenmerk en oriŽntatiepunt van de stad Hamm.
De kunstenaar Horst Rellecke veranderde de vroegere steenkoolwasserij in de vandaag toegankelijke plastik deze "Glaselefant"  staat midden in het park en is de grootste jumbo van de wereld.
Als men door de de glazen slurf naar boven gaat, geniet men van een prachtig panorama van op 35m hoogte, over het volledige parkgebied, de stad Hamm en het groene westfaalse platteland.

In de glasolifant is er ook een tuin met kinetische voorwerpen zoals de    "Palmenputzer" poets werkelijk palmen, de "Gottesanbeterin" klimt langzaam maar doelbewust een metaalstang omhoog en het "durstige Huhn" geeft de planten water.
Dit alles op een knopdruk van de bezoeker!

 

   
   
   
   
     
Verschillende sculpturen staan op vele plaatsen, ze hebben hier een nieuwe thuis gevonden om de uitwisseling van creatieve mensen te bewegen.
Maximilianpark reikt zijn gasten de "hand" als welkom's groet,  symbolisch voorgesteld door het werk "Sarah" van Jochem Winkler,nabij de glasolifant.
 
   
   
   
In het park leiden vele wegen door kleurrijke tuinen, over het oorspronkelijke stortplaatsgebied, voorbij een vijver en moerasgebied naar de schooltuin van het "Schulbiologischen Zentrum".

Er zijn verschillende thema-tuinen zoals de natuurlijk gelaten delen, weiden en heidetuinen, de dahliatuin en de rozenhelling.

Naargelang het seizoen zijn er ook nog kleurrijke tentoonstellingen zowel binnen als buiten.
   
   
   

In het grootste tropische vlinderhuis van Nordrhein-Westfalen kan men meer als 200 honderd verschillende vlindersoorten observeren en toezien hoe een rups een vlinder wordt.
De vlinders vliegen door een 600qm groot tropenparadijs en er heerst een temperatuur van rond 26į en een luchtvochtigheid van 80%.De weelderige plantenpracht met bloeiende oerwoudplanten vormt samen met beekjes en vijvers een prachtig landschap waarin de kleurrijk-glinsterende vlinders leven
Bewonder hoe de handgrote "Atlas-Seidenspinner"  bijna bewegingloos zijn dag-slaap doet.

I

   

Terug