Möhnesee is een stuwmeer in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en werd in de periode 1908 tot 1913 gebouwd. Het stuwmeer ligt in de gemeente Möhnesee in het district Soest.
De Möhne ontspringt op 500m boven de zeespiegel op de hoogvlakte van Brilon. Van daaruit vloeit de Möhne door Brilon, eerst naar het noorden maar dan geleidelijk aan meer naar het noordwesten. Vanaf Rüthen tot in de monding in Neheim-Hüsten loop de rivier tussen de Haarstrang in het noorden en het woud van Arnsberg in het zuiden richting westen. Ten zuiden van Günne is er een dam die een stuwmeer vormt: de Möhnesee. Enkele tientallen kilometers voorbij de dam mondt de Möhne bij Neheim-Hüsten uit in de Ruhr.
   Geschiedenis van de Möhnetalsperre.
In het begin vande 20ste eeuw vergde de groeiende staalindustrie in het Ruhrgebied steeds meer water, ook de groeiende bevolking had steeds meer nood aan drinkwater. Daarom werden er in het gebied van de Ruhr, stroomopwaarts vanuit het Ruhrgebied, verschillende stuwdammen gebouwd. 
Eén daarvan is de Möhnedam. De Möhne is een klein riviertje, welk in de Ruhr mondt bij Neheim. De stuwdam aan de Möhne was in 1913 klaar en verzorgde de omgeving, maar ook grote delen van het Ruhrgebied met drinkwater.Nog vandaag is deMöhnesee een reservoir voor drinkwater.
De dam is40,30 meter hoog, 34,20 meter breed aan de voet, 6,25 meter breed aan de top, 650 meter lang.De muur zelf heeft een inhoud van 267 000 kubieke meter, maar stuwt een meer met een oppervlak van 1037ha.Bovendien wordt er in twee turbines per jaar 14 800 000 kWh geproduceerd.
Vermits deze stuwdam in de tweede wereldoorlog een belangrijke rol speelde bij de verzorging van het Ruhrgebied en haar staalverwerkende industrie, hadden de geallieerden het plan, de stuwdammen aan de Ruhr te bombarderen.In de nacht van 16 op 17 mei 1943 werden de stuwdammen aan de Mohne, Sorpe en Eder aangevallen met speciale 4 ton zware geroteerde "rolbommen".

De bom aan de möhnedam scheurde een gat van 22 meter diepte en 77 meter breedte.Binnen de 12 uur vloeiden 116 000 000 kubieke meter uit het stuwmeer in het achterliggende land.In het dal kwam een 10 meter hoge vloedgolf tot stand.

Door de verwoestende kracht werden 1294 mensen, 6316 dieren gedood en 34 bruggen, 30km treinsporen, 52 fabrieken, 343 huizen en 2837 ha landbouwgebied vernield of zwaarbeschadigd.De geallieerden vierden groot succes, niet lang:al na 33uren was de watervoorziening van het Ruhrgebied weer gerepareerd en na 130 dagen (okt 1943) was de Möhnedam reeds gerepareerd.

 

Tot nu toe is de "Möhnesee" slechts één keer leeg geweest wegens reparatiewerken aan de turbines.

 
 

Terug