Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

PLOUMANACH

Ploumanach is de ware bakermat van Perros-Guirec.

Deze naam heeft verschillende wijzigingen in de loop van de eeuwen ondergaan en men zou, door zijn eerste lettergreep "plou" kunnen geloven dat zij eerst een volwaardige stad was. Niets is minder waar: Ploumanach verkreeg nooit het statuut van stad.
Het gaat in werkelijkheid om een vervorming van Poul-Manac' h, die "het moeras van de monnik" betekent.
Volgens de legende, Guirec, ontscheepte in de 5de eeuw er een monnik uit Wales, om er een gemeenschap te stichten.
Maar voor zijn komst, werd dit gebied reeds door mensen bewoond die stenen sneden, polijsten en met ijzer werkten. Sporen zijn gevonden in de vorm van bijlen in steen en in brons, lansen van ijzer en munten van goud gelaten.
Traou-Perros zou de oprichtingsplaats van een klooster geweest zijn, dat waarschijnlijk bij de Normandische invasies werd vernietigd, weer opgebouwt op dezelfde plaats en dan vervolgens definitief in de 12 eeuw verdwijnt.
Tot dan was Ploumanach een bloeiende stad geworden waarvan de haven de ontwikkeling van handel had gewaarborgd.
Perros werd geleidelijk rivaal van Ploumanach dank zij de bouw van zijn eigen haveninstallaties en zijn benoemng als stad vanaf de 12 eeuw.


Opmerkelijk is een klein monument "oratoire van Saint-Guirec".
Dit gebouw, dat op een hoop van rotsen werd gebouwd, door de stromen van vloed overspoeld, vindt zijn oorsprong in de 12 eeuw.
Het werd bezocht door de vrouwen van de zeelieden die er kwamen vragen voor de terugkeer van hun echtgenoten, maar ook net zoveel door de jonge meisjes. Een legende zei immers dat als zij erin slaagden een naald in de neus van de heilige te steken , zij binnen het jaar zouden getrouwd zijn. Dit geloof had zo het standbeeld van Saint-Guirec beschadigd, dat in het hout werd gebeeldhouwd, dat de parochie het tenslotte door een kopie in graniet had vervangen .

 

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Terug