Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Ile-et-Vilaine is zeer rijk aan historische steden.

De grootste en meteen ook de hoofdstad van Bretagne is Rennes.
Versterkte stadjes met de bijhorende kastelen vind je in Vitré en Fougères.
Een eeuwenoude kathedraal tref je aan in een stadje van 5000 zielen, nl. Dol de Bretagne.

Een zachtglooiend landschap en vooral met mooie baaien in het noorden.
Rennes is de hoofdstad.
De baai van de Mont-Saint-Michel is een van de hoogtepunten evenals het in de 2e wereldoorlog verwoestte Saint-Malo dat helemaal werd herbouwd.
Verder talloze kastelen en kerken met veel kunstschatten.

Langs de smaragdkust of Côte d'Emeraude blinken plaatsjes als het mondaine kuuroord Dinard en Cancale, oesterkwekerij bij uitstek.
Het vroegere 'piratennest' Saint Malo heeft een rijke geschiedenis. Van hieruit vertrok Jacques Cartier om Canada te ontdekken en enterde Robert Surcouf menig Engelse schip.
Vanuit St-Malo kan men een  uitstapje naar de Britse eilanden Jersey en Guernsey wagen.
Landinwaarts is er een kastelenroute. De Route de Châteaubriand brengt je doorheen een indrukwekkend pastoraal landschap langs een 15-tal kastelen, abdijen en kapelletjes.
Fougères en Vitré zijn cultuurhistorisch erg de moeite en lieflijke dorpjes vind je hier met namen als Bécherel en Combourg.
Er is ook nog het graf van de magiër Merlijn en het woud van Broceliande.

RENNES


Rennes is de hoofdstad van Bretagne en telt 200.000 inwoners.
Niettegenstaande de grote brand van 1720 straalt de oude stad ook nog een nostalgische sfeer uit. Vakwerkhuizen en smalle straatjes nodigen je uit voor een verkenning.
Slechts een klein gedeelte is ontsnapt aan de brand en deze vind je terug tussen Place de Lices en de kathedraal. Deze laatste dateert van de 19de eeuw en heeft als belangrijkste kunstwerk een Vlaams retabel uit de 16de eeuw.

Andere bezienswaardigheden zijn het Palais de Justice dat door een brand in 1994 veel te lijden heeft gehad.
Het Musée des Beaux-Arts met werken van de 14de tot de 20ste eeuw. Het Musée de Bretagne wil met allerlei hulpmiddelen de geschiedenis van Bretagne tot leven brengen.
Even ontsnappen uit de drukte van de stad kan in de Jardin du Thabor. Het park was eigendom van een abdij en is ca. 10 hectaren groot. Het bezit een grote diversiteit aan planten en bomen.

VITRES

FOUGERES

Beide stadjes liggen aan de grenzen van Bretagne en werden daarom versterkt.
In Fougères is vooral het kasteel de belangrijkste attractie. Het werd gebouwd in een meander van de Nançon en is tot op vandaag opengesteld voor het publiek.
Voor het mooiste zicht op het kasteel moet je naar de Jardin Public, op een boogscheut daarvandaan.

In Vitré aan de Vilaine is er ook een belangrijk kasteel. Je kan er genieten van een mooi zicht over de stad en een klein museum bezoeken. Een wandeling op de vestingswallen mag zeker niet ontbreken.
Je krijgt een mooi beeld van de vakwerkhuizen en over de vallei van de Vilaine. De rue Beaudrairie, alsook de kerk Notre-Dame die dateert van de 15de eeuw.


Dol de Bretagne was tot de 12de eeuw de bisschoppelijke zetel.
Vandaar heeft deze stad van 5000 inwoners een kathedraal. Ze werd gebouwd in de 12de eeuw maar was pas afgewerkt in de 16de eeuw.
In de tuin langs de Promenade des Douves. is er een prachtig zicht over de 'Marais' (moerassen) en de Mont Dol
DOL DE BRETAGNE & MONT DOL
Dol de Bretagne heeft ook nog een heel interessante expositie. Cathédraloscope is een museum waar je te weten komt hoe men vroeger de kathedralen heeft gebouwd. Het is handig uitgelegd met foto's, tekeningen en maquettes. Cathédraloscope bevindt zich vlak naast de kathedraal.
80

CANCALE

Cancale is een vissersdorpje dat bekend is voor zijn oesterkweek. Je kan deze oesterbanken op de kust bezoeken bij eb. Aan de kraampjes en in de restaurantjes kan je proeven van de lekkere verse oesters.
De stranden bestaan meestal uit keien.
DINARD &
STUWDAM VAN DE RANCE

Dinard is een mondain kuuroord aan de monding van de Rance.
Je krijgt prachtige zichten over de Rance vanaf de Promenade du Clair de Lime.
Langs de Plage du Prieuré, via de Promenade kom je aan de Pointe du Moulinet, met zichten op St.-Malo en Cap Fréhel met op het einde de Plage de St.-Enogat.

Op deze plaats is er een zeer groot getijdenverschil. Aan de monding van de Rance heeft men een getijdencentrale gebouwd via een stuwdam. Eb en vloed zorgen voor de natuurlijke productie van electriciteit. De 'Rance Barrage' kan je bezoeken.
ST.-MALO


St.-Malo werd gesticht in de 5de eeuw door een monnik.
Pas in de 12de eeuw verhuisden zijn bewoners nog meer naar de kust en kozen voor het schiereiland om strategische redenen.
Nu nog is de muur om de oude stad aanwezig. Binnen de muur noemen ze Intra-Muros.
Aan de grote toegangspoort heb je het kasteel dat nu deels stadhuis en bibliotheek is maar ook een aantal musea bevat.
In deze oude stad is er de kathedraal St.-Vincent. De versterkte muur heeft een lengte van 1.8 km.

Le Grand Aquarium bevindt zich net buiten de stadsgrenzen en is de topattractie van dit departement. Het werd volledig vernieuwd in 2001, niettegenstaande het toen nog maar 5 jaar oud was. Het aspect 'beleven' komt nog meer op de voorgrond. Zo maak je o.m. een reis met de onderzeeër 'Nautibus'.

St.-Malo is niet altijd zo vredig geweest als het er nu uitziet. Het was altijd de verblijfplaats van zeerovers die in opdracht van de koning schepen beroven van landen die in staat van oorlog waren met Frankrijk.
Hun zeevaartkunde hebben ze ook op een andere en nuttige manier aangewend, nl. door de ontdekking van Canada in 1534. Deze ontdekking bracht veel voorspoed mee voor St.-Malo die hierdoor een bloeiende specerijenhandel zag ontstaan.
Maar in 1661 bracht een reuzegrote brand hieraan een einde, de complete stad werd verwoest. Om zo'n grote brand te voorkomen werd de volledige stad heropgebouwd in graniet.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad volledig vernield en daarna heropgebouwd zoals Vauban het heeft gedaan na de grote brand van 1661.

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Terug