Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

LISIEUX


Lisieux is een stad en gemeente in het Franse departement Calvados, in de regio Basse-Normandie. De gemeente heeft een oppervlakte van 13,07 km² en heeft ogeveer 23.166 inwoners . Lisieux ligt aan de Touques. Het is een onderprefectuur van de Calvados en hoofdplaats van het arrondissement Lisieux en van 3 kantons. Ook is het de belangrijkste plaats van het Pays d'Auge. De stad is een katholiek bedevaartsoord voor de heilige Theresia van Lisieux.

In de Gallo-Romeinse tijd stond Lisieux bekend als Noviomagus of Noviomagus Lexoviorum, genoemd naar de Gallische stam Lexovii. In de derde eeuw werd de stad bezet door de Saksen. In de tiende eeuw werd de stad geplunderd door de eerste hertog van Normandië, Rollon. In de Middeleeuwen en de Renaissance kende de stad een periode van voorspoed, onder de regering van de bisschoppen, die ook de titel graaf mochten dragen. In de twaalfde eeuw werd de stad in brand gestoken door de Bretonse troepen, en in de Honderdjarige oorlog werd Lisieux geplunderd door de Engelsen.
In 1906 steeg de eerste helikopter op in Lisieux. Op 6 juni 1944 werd een groot deel van de oude stad verwoest door een bombardement. Op 23 augustus 1944 werd Lisieux bevrijd door de geallieerden.
De stad werd op 2 juni 1980 bezocht door paus Johannes-Paulus II.

Basiliek Sainte-ThérèseTheresia van Lisieux (1873-1897) was kloosterzuster in de Orde van de ongeschoeide Karmelietessen te Lisieux. De stad is een bedevaartsoord voor deze heilige; het is het grootste bedevaartsoord van Frankrijk na Lourdes.

Lisieux was vroeger bekend vanwege zijn stadsbeeld met gotische en renaissancehuizen in vakwerk, maar het grootste deel van de oude stad werd verwoest bij het bombardement in 1944. De kathedraal Saint-Pierre bleef gespaard. Ze werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw in vroeg-gotische stijl.
Aan de rand van de stad staat een grote aan Theresia gewijde basiliek. Met de bouw ervan werd begonnen in 1929 en in 1937 werd de kerk ingewijd. De kerk is gebouwd in neoromaans-Byzantijnse stijl, geïnspireerd op de Sacré-Coeur in Parijs.


   

Theresia van Lisieux, doopnaam: Thérèse Martin, kloosternaam: Thérèse de l'Enfant-Jésus et de la Sainte-Face ( 2 januari 1873 - 30 september 1897) is een Franse heilige.
Haar feestdag valt op 1 oktober. Ze werd als Thérèse Martin geboren in Alençon. Op haar tiende werd ze ernstig ziek totdat het Mariabeeld boven haar bed naar haar glimlachte, waarna ze volledig genas. Al op jonge leeftijd voelde ze dat het haar roeping was God te dienen. Ze was uitzonderlijk vroom, maar stond ook bekend om haar gevoel voor humor. Ze besloot in te treden bij de orde van de Ongeschoeide Karmelietessen in Lisieux (Normandië) waar twee zussen van haar, waaronder haar lievelingszus Pauline, al eerder waren ingetreden (een derde zus zou later ook volgen). Op haar vijftiende trad zij met speciale toestemming van paus Leo XIII daadwerkelijk in bij de orde. In 1890 deed zij haar professie en in 1893 kreeg zij de zorg over de novicen toebedeeld. Zelf wilde ze geen non worden maar altijd novice blijven. Op aanwijzingen van haar zus, die op dat moment tevens overste was, begint zij in 1895 met het opschrijven van haar levensverhaal. In 1896 werd tuberculose bij haar geconstateerd. Ze stierf op 24-jarige leeftijd aan de ziekte. Na haar dood vertelde een medezuster dat er 'niets bijzonders' over Théresia te vertellen was. Maar alhoewel haar korte leven zeer geleidelijk verlopen was, wist ze door haar diepe verbondenheid met Jezus het geloof heel dichtbij te brengen en zeer intens te vertellen. Dit is mede de reden dat haar autobiografie, Histoire d'un âme (Het verhaal van een ziel), uit een drietal manuscripten samengesteld en bewerkt door haar zuster Agnès de Jésus, zeer populair is en in 40 talen is vertaald.
Op 29 april 1923 werd Theresia zalig verklaard. Haar heiligverklaring volgde op 17 mei 1925. In 1997 werd Theresia, als derde vrouw in de geschiedenis, door paus Johannes Paulus II tot kerkleraar uitgeroepen. Haar leven is in verschillende boeken beschreven. Een bekende uitspraak van haar is: "Ik wil het rozen [=zegeningen] laten regenen op aarde". Daarom wordt ze afgebeeld als karmelietes met rozen in de hand. Ze werd de patrones van missionarissen en het missiewerk. Ze is ook patrones van Frankrijk. Over Theresia van Lisieux zei Titus Brandsma:"Veelal verwacht men van een heilige iets bijzonders, iets dat van het gewone afwijkt, iets dat men de poëzie van een heiligenleven zou kunnen noemen. En nu ziet men het zo prozaïsch gewoon, dat men er uiterlijk de heilige niet in ziet. Maar dat is juist de ware heiligheid". Om Theresia te onderscheiden van Theresia van Avila wordt zij ook wel "kleine Theresia" genoemd.

 

Geschiedenis

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan

Foto's reis 1

Foto's reis 2

Terug